Zobacz najbliższe wyjazdy
Zobacz nasze wycieczki
Zobacz filmy z naszych imprez
Dzień 1
Zbiórka na wybranym lotnisku na 2 godziny przed wylotem, odprawa i przelot do Pizy. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i nocleg.
Uwaga! Jeśli pozwolą na to godziny przelotów, w pierwszym i ostatnim dniu będzie realizowany program zwiedzania.
Dzień 2
Po śniadaniu zapraszamy na zwiedzanie Florencji – miasta uważanego za Perłę Toskanii – w programie m.in.: Katedra Santa Maria del Fiore z ogromną kopułą oraz pobliskie Baptysterium, do którego prowadzą pozłacane Drzwi Raju. Spacer po centrum miasta: otoczony pałacami Piazza Signoria,
z nietypową fontanną Neptuna i pomnikiem Kosmy I – założyciela rodu Medyceuszy, spacer ulicami starej Florencji. Ponte Vecchio (Most Złotników) – symbol Florencji i jeden z niewielu zabudowanych mostów na świecie. Mercato Nuovo z przynoszącym szczęście II Porcellino – fontanną w kształcie dzika. Kościół Santa Croce – jedna z najważniejszych świątyń franciszkańskich we Włoszech, nazywany niekiedy toskańskim Panteonem, gdyż znajdują się tu nagrobki m.in. Michała Anioła, Niccolo Machiavellego,
czy Galileusza. Dla chętnych zwiedzanie Galerii Uffizi – jednej z najstarszych i najsłynniejszych galerii malarstwa w Europie (ok. 8 €, w miarę dostępności biletów) lub wizyta w przepięknych, wpisanych na listę UNESCO Ogrodach Boboli (ok. 10 €). W czasie zwiedzania będzie też możliwość spróbowania dań charakterystycznych dla kuchni florenckiej, np. Ibistecca alla fiorentina, czyli słynnego steku po florentyńsku (ok. 20 €) czy trippa – niezwykle popularnych we Florencji flaczków (ok. 5 €). W czasie zwiedzania – przerwa na posiłek (średnia cena obiadokolacji w restauracji we Florencji to ok. 15-20 €).
Wieczorem powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 3
Po śniadaniu zapraszamy na wycieczkę po Toskanii – w programie: antyczna Siena, w której w pełni zachowała się dawna struktura miasta. Zwiedzanie – gotycka Katedra z charakterystyczną czarno-białą dzwonnicą, centralny Plac del Campo z ceglanym Palazzo Publico i smukłą Torre del Mangia. Założona przez Etrusków Volterra, zwana alabastrowym miastem, gdyż słynie właśnie z alabastrowych wyrobów. Zwiedzanie – główny plac miasta Piazza dei Priori z Palazzo dei Priori – najstarszym pałacem władz miejskich w całej Toskanii, spacer po starym mieście. San Gimignano, zwane Manhattanem Średniowiecza, ze względu na charakterystyczne wieże, widoczne już z daleka. Zwiedzanie – Piazza del Duomo z XII-wieczną kolegiatą i Torre Grossa – najwyższa z 15 miejskich wież, główna ulica Via San Matteo i spacer po mieście. Wizyta w jednej z toskańskich winnic, z których pochodzi najlepsze włoskie wino – zwiedzanie winnicy połączone z degustacją.
W czasie zwiedzania – przerwa na posiłek (średnia cena obiadokolacji w restauracji w miasteczkach Toskanii to ok. 15 €). Wieczorem powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 4
Po śniadaniu zapraszamy na zwiedzanie Pizy – miasta o niepowtarzalnym klimacie, położonego nad rzeką Arno. Spacer po starówce i zwiedzanie kompleksu zabytków przy Placu Cudów: marmurowa Katedra; okrągłe Baptysterium poświęcone Janowi Chrzcicielowi oraz czas wolny pod Krzywą Wieżą – ikoną miasta i jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków świata. Dla chętnych – wejście na Krzywą Wieżę (30 € / Uwaga! Wejście na Wieżę jest limitowane – wejście w zależności od dostępności biletów!). Następnie przejazd pociągiem do Lukki – miasta o etruskim rodowodzie, z piękną starówką zamkniętą miejskimi murami. Zwiedzanie miasta: otoczony pierścieniem zabytkowych budynków Piazza dell’ Anfiteatro, wspaniałe mury obronne miasta, Katedra św. Marcina – symbol miasta; kościół San Michele in Foro z charakterystycznymi arkadami, spacer przez Plac Napoleona. W czasie zwiedzania będzie też możliwość spróbowania specjałów toskańskiej kuchni, np. pieczonego bez soli toskańskiego chleba, zuppa di farro, czyli zupy orkiszowej (ok. 7-8 €), cantucci – twardych ciasteczek z migdałami (ok. 3 €), wyboru serów i wędlin pochodzących z regionu (ok. 8 €), czy słynnego deseru tiramisu, który miał zostać wynaleziony przez Kosmę Medyceusza (ok. 4 €). Jeśli czas pozwoli – wyjazd pociągiem do nadmorskiego Viareggio i czas na wypoczynek. W czasie zwiedzania – przerwa na posiłek (średnia cena obiadokolacji w restauracji w Lucce / Pizie to ok. 15 €). Wieczorem powrót do hotelu i nocleg.
Dzień 5
Po śniadaniu wykwaterowanie. Transfer na lotnisko, odprawa i przelot do kraju.
Informacja o bagażu:
Cena naszych wycieczek zawiera jedynie bagaż podręczny, którego wymiar i wagę określa linia lotnicza operująca na danej trasie. Przypominamy, że w bagażu podręcznym nie mogą znajdować się płyny ani żele czy fluidy w opakowaniach większych niż 100 ml oraz ostre narzędzia (noże, metalowe pilniczki do paznokci, nożyczki, itp.). Istnieje możliwość wykupienia bagażu głównego – ceny bagażu zależą od przewoźnika, trasy i terminu wycieczki, a dodatkowy bagaż przypisany jest do konkretnej osoby. Ze względów organizacyjnych prosimy o ostateczny wybór opcji bagażu najpóźniej na 4 dni robocze przed planowanym terminem wycieczki – po tym terminie dodanie bagażu on-line może nie być możliwe.
Rezerwacja miejsc w samolocie:
Z uwagi na zmiany w warunkach bezpłatnej odprawy on-line w liniach lotniczych Ryanair, nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że Klienci z jednej rezerwacji będą w samolocie siedzieć obok siebie. Istnieje możliwość wykupienia miejsc w samolocie w opcji standard oraz premium (z większą przestrzenią na nogi). Wykupienie miejsc premium w zależności od dostępności na danym locie – szczegóły w zakładce Linie Lotnicze.
Program jest ramowy. Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.
Cena zawiera:
-przelot na wybranej trasie (wraz z opłatami lotniskowymi)
-bagaż podręczny (cena NIE zawiera bagażu głównego, istnieje możliwość dopłaty do dużej walizki)
-transfer lotnisko – hotel – lotnisko
-transfer busem/autokarem w 3 dniu wycieczki
-zakwaterowanie: 4 noclegi w hotelu 3*(pokoje 2-osobowe z łazienkami)
– wyżywienie: 4 śniadania
-opieka licencjonowanego pilota
-ubezpieczenie podstawowe AXA (KL do 10.000 €, NNW do 15.000 zł, CHP i bagaż do 1.000 zł)