blank
blank

Wycieczki jednodniowe do Polski i zagranicę

Kalendarz imprez

Zobacz najbliższe wyjazdy

Nasze zdjęcia

Zobacz nasze wycieczki

Nasze filmy

Zobacz filmy z naszych imprez

BESKID ŚLĄSKI „Kozia Zagroda w Brennej i Chlebowa Chata w Górkach Małych”

Typ wycieczki: Beskidy,

beskidy leszek wycieczki jednodniowe - BESKID ŚLĄSKI „Kozia Zagroda w Brennej i Chlebowa Chata w Górkach Małych”

9:00 wyjazd z miejsca zbiórki – parking obok Hipermarketu TESCO ul. Legionów. Przyjazd do Brennej do Koziej Zagrody. Gospodarze Koziej Zagrody oczarowani wałaską kulturą stworzyli w Brennej miejsce, gdzie wszystko to, co mieści się w słowie góralszczyzna jest na wyciągnięcie ręki. W budynku restauracji, będącym repliką drewnianej chałupy z 1928 r., można skosztować tradycyjnej beskidzkiej kuchni. Dla koneserów dobrego smaku Gospodarze przygotowali własne wyroby, których darmo szukać na sklepowych pułkach: herbatki z breńskich zielin, marmolady z borówek, soki z moiczków. Czym są breńskie zieliny? Co kryje się pod urokliwą nazwą „moiczki”? Jak smakują borówki z beskidzkich lasów? Odpowiedzi na te pytania łatwo znaleźć w Koziej Zagrodzie. Dawniej powiadano „Gdo mo łowce, tyn mo co chce”. O bogactwie gospodarza stanowiła wielkość jego stada, a wełna i sery były na wagę złota. Tutaj także prowadzone są warsztaty regionalne: wyrobu sera, ozdabiania pierniczków, pieczenia chleba na zakwasie i cieszyńskich ciasteczek. Ciasteczka cieszyńskie wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również kunsztem i dbałością o szczegóły. Rodzajów tych słodkości jest zatrzęsienie, a kształtem przypominają księżyce, gwiazdki, jabłuszka, orzechy, ziarna kawy, kwiatki. Pokazy wyrobu serów prowadzone są w kolyie, gdzie uczestnicy warsztatów pomagają wyrabiać sery, smakują bundz, oszczypki i żętycę. Tuż obok naturalnego placu zabaw znajduje się „koszor” (zagroda) ze zwierzętami pasterskimi: kozami i owieczkami. Można tu skosztować francka, jagnięciny i oryginalnej kwaśnicy, uraczyć się nalewką i miodem, dowiedzieć się co to jest sałasz i kim byli Wałasi i zbójnicy. Dla dzieci atrakcją będzie możliwość karmienia kóz. Po warsztatach ognisko z pieczeniem kiełbasek (kiełbasa, pieczywo, herbata). Przejazd do Górek Małych do Chaty Chlebowej. W Chlebowej Chacie zapoznamy się z życiem naszych przodków, z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, prezentacją maszyn dawniej wykorzystywanych w uprawie, omówimy proces powstawania masła oraz pozyskiwania miodu. Będą to zajęcia teoretyczne i praktyczne. Na koniec degustacja. Wyjazd w drogę powrotną. Przyjazd do Żywca około godziny 17.00.

Kolejność zwiedzania może ulec zmianie. WAŻNE: W upalne dni prosimy pamiętać o przeciwsłonecznym nakryciu głowy i butelce wody mineralnej! Zaleca się strój sportowy (wygodne buty, polary, kurtki przeciwdeszczowe / softschell, okulary przeciwsłoneczne, peleryna, plecak itp.).

Cena 115 PLN

Cena zawiera:
– transport komfortowym autokarem / busem,
– warsztaty w Koziej Zagrodzie (do wyboru: pieczenia chleba, wyrobu sera, słodkości)
– ognisko z pieczeniem kiełbasek + dodatki
– wejście do Chaty Chlebowej (zajęcia teoretyczne i praktyczne + degustacja)
– opieka pilota wycieczek, przewodnika beskidzkiego
– ubezpieczenie w Axa (NNW: NWS+ NWI +NWU).

Wycieczka Kozia Zagroda Brenna Chata Chlebowa Górki Małe 212x300 - BESKID ŚLĄSKI „Kozia Zagroda w Brennej i Chlebowa Chata w Górkach Małych”

brak elementów spełniających wymagane kryteria :(